Zomer vol verhalen – Kuneke

Nadat we veel te laat bij onze vorige afspraak waren – weg kwijt en in het verkeerde dorp – vertrokken we deze keer ruim op tijd voor het interview met Kuneke. We reden de Suikerlaan op en waren een kwartier te vroeg. Nog even relaxed kletsen in de auto en ondertussen opletten of Kuneke er aan kwam. Pas na 14.00 uur bedachten we dat ze er misschien allang was… En ja hoor! Waren we alsnog te laat, manmanman. Geloven jullie ons nog als we zeggen dat we eigenlijk altijd op tijd zijn? :#

Kuneke, van Parti Martini, heeft ons uitgenodigd bij Rebel Rebel op het Suikerunieterrein in Groningen. Ons oog valt meteen op alle kleuren; een kleurrijke omgeving, rekjes vol kleurrijke kleding én een sprankelende vrouw tussen al dat vrolijks. We verontschuldigen ons en moeten daarna hard lachen om onze domme actie. Het interview begint!

Hoi Kuneke, vertel wie ben je?
Ik ben dus Kuneke, 34 jaar, ik heb 2 dochtertjes van 4 en 6 jaar oud en een leuke vriend. Ik woon al mijn hele leven in de stad, ik ben een geboren en getogen Groninger. Ik ben docent op het Alfa College sinds afgelopen september. Ik heb ooit de pabo gedaan, maar na 6 maanden in het basisonderwijs heb ik afscheid genomen en ben via een omweg tóch weer in het onderwijs terecht gekomen!

Foto: Charlotte Huizinga

Wat heb je in die jaren gedaan?
Ik heb 8 jaar in de kinderopvang gewerkt. Dat vond ik heel leuk, maar het was ook comfortabel. Ik heb meer in mijn mars en zocht een nieuwe uitdaging. Ik wilde graag met cultuureducatie aan de slag; dat kon deels in de kinderopvang, maar ik wilde meer. Ik werd zelf als kind allerlei musea in gesleurd en zo niet, dan zaten we in de schouwburg. Mijn moeder heeft het conservatorium gedaan en mijn vader was altijd actief in jazzkoren. Mijn ouders stimuleerden me om verschillende dingen uit te proberen. Ik ging turnen, maar ze namen me ook mee naar het kunstencentrum.

Op de basisschool en middelbare school stond ik al graag op het podium. Het spelen in de eindmusical, pianoles, zangles, maar ik ging ook naar open podia. Het werd niet m’n werk, maar wel m’n forever hobby. Passie. Het besef dat optreden bij mij hoort, was echt een lifechanging moment. Toen ik naar de Pabo ging, kwam ik in de pabo-band terecht en daar zit ik nog in, 16 jaar later. We zijn één grote familie geworden en we zingen en spelen op feesten en bruiloften. Ik ben er één van de twee leadzangeressen.

Afgelopen jaar vond ik het moeilijk om elkaar zoveel te missen. We zijn extra voorzichtig geweest omdat we allemaal in het onderwijs werken. Als je elkaar normaal gesproken iedere week ziet, soms twee keer per week, dan mis je ineens je uitlaatklep. Gelukkig kunnen we elkaar nu weer zien!

Welke switch heb je gemaakt na je werk in de kinderopvang?
Ik ben cultuurcoach geworden voor de gemeente Noordenveld. Verbinden, samenwerkingen zoeken; ik vond het heel leuk om onlogische doelgroepen aan elkaar te koppelen. Ik heb dit drie jaar gedaan en toen kwam er iets anders op mijn pad.

Een jaar geleden ging ik op gesprek bij het Alfa college. Mijn cv voldeed niet volledig aan de functie-eisen die ze stelden en ik had geen ervaring met de doelgroep. Toch kreeg ik alle vrijheid om mij te ontwikkelen en ruimte om fouten te maken en te ontdekken of het bij me past.  Ik kreeg een eigen klas 2e jaars studenten van 17-27 jaar oud. Ik vond het heel spannend en vooral hoe studenten op mij zouden reageren en andersom. Het was bij vlagen heel lastig, maar vooral heel leuk.

Door de lockdown had ik geen collega’s om me heen. Afgelopen december brak me dat wel een beetje op, omdat je niet even kunt reflecteren na de lessen. Ik miste het om sparringpartners te hebben, om even mijn verhaal te kunnen doen.  In februari heb ik aangegeven dat ik niet langer thuis kon werken en sindsdien gaat het top! Ik heb getekend voor nog een jaar (lacht).  

Foto: Charlotte Huizinga

En nu zitten we hier tussen de kleding! Hoe past dit in jouw verhaal?
Ik heb de afgelopen jaren een aantal keren zelf een kledingruil-event georganiseerd of schoof ergens anders aan. Vaak dacht ik ‘dit kan anders of leuker’. Voor een mooiere aarde zou iedereen kledingruil moeten doen! Ik wil mensen graag laten nadenken over koopgedrag en de functie van kleding. Ik vind het heftig dat we kleding gebruiken alsof het een wegwerpproduct is.

Hoe we nu kleding produceren, grondstoffen die we gebruiken, het maakproces en de hoeveelheid kleding die we kopen en bezitten. Voor het maken van één spijkerbroek wordt zoveel water, kleurstof en microplastic gebruikt. Met weg-werp-artikel bedoel ik dat we makkelijk kopen, weer weg doen en opnieuw shoppen.

Wat doe jij met Parti Martini?
Ik doe klimaat technisch niet alles goed, laten we dat vooropstellen (knipoogt). Ik zou kunnen werken met duurzame merken, maar vaak is die kleding meer basic. Je kunt je afvragen of je je identiteit moet ontlenen aan je kleding, maar voor mij is dat wel zo. Ik hou van kleurrijke kleding met printjes.

Vaak dacht ik ‘dit kan anders of leuker’


Mijn kledingbieb heet Parti Martini. Martini is natuurlijk een verwijzing naar Groningen en Parti betekent delen. Het idee van spullen delen, of dat nou kleding is of meubels of een auto… het zou zoveel beter zijn dan alles opnieuw kopen. Waarom zou je iedere week naar de ZARA of de H&M gaan? Deze winkels hebben eigenlijk 52 seizoenen ontwikkeld in plaats van 4 seizoenen met nieuwe kleding. Wees je ervan bewust dat kledingwinkels met je aan de haal gaan. Ik vind het een fijn idee om kleding een circulair(der) artikel te laten zijn. Dat is wat ik hier doe met mijn kledingbibliotheek.

Hoe werkt het?
Als je hier naartoe komt, kun je een strippenkaart kopen als je de stijl leuk vindt. Ik hanteer drie verschillende strippenkaarten en daarmee mag je items lenen voor een maand. Bevalt het kledingstuk je, dan mag je verlengen met een maand en daarna vraag ik het terug. Je kunt maximaal 3 kledingstukken tegelijk lenen, vanaf 5 euro per item per maand.

Ik ben om de week open meestal op zaterdag van 14-16 uur. Ik sta met mijn pop-up kledingbieb bij Rebel Rebel op het Suikerterrein of bij Salmagundi’s in de binnenstad. De ene maand sta ik hier, de andere maand daar. Het is fijn om twee verschillende locaties te hebben aan verschillende kanten van de stad. Het zijn plekken waar ik me goed voel en waar ik een beetje kan ontdekken en freewheelen. Actuele data en locaties vind je op mijn instagramaccount.  

Foto: Dominique Posthuma

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik ben een Spicegirl in hart en nieren, dat ten eerste. Ik hou heel erg van niet-standaard; prints en vintage en kleur. Mensen die van basic houden, komen hier vaak vooral een drankje (knipoog). Eén van mijn voorwaarden is dat ik het lokaal bij elkaar wil fietsen. Ik koop in via Marktplaats of bij vriendinnen. Daar haal ik de pareltjes uit en dat is het dan. Je hoeft niet altijd meer, meer, meer of beter. De mengelmoes die hier hangt; that’s Kuneke! Mensen in alle maten kunnen hier terecht.

Welke plannen en ambities heb je?
Op korte termijn wil ik een opslag regelen. Ik neem alles in kratten mee naar huis in m’n eigen auto. Ik haal iedere keer alle kledingrekken uit elkaar en die tijd en moeite zou ik willen besparen. Dus ik ben benieuwd of ik hier ergens een ruimte kan huren. Voorlopig doen we het zo.

Ook heb ik een klein beetje geïnvesteerd in positiekleding, omdat daar vraag naar blijkt te zijn. Daarnaast wil ik inbreng-events gaan houden en een deel van mijn huidige kleding verkopen, omdat ik volgend jaar ook weer iets nieuws aan de rekjes wil. 

Foto: @partimartini

Wat wil je meegeven aan de lezer?
Ik wilde dit al heel lang maar durfde het niet, maar ik verveelde me in de periode van de lockdowns en ben toen begonnen. Denk out of the box! Ik ben sowieso niet geneigd om de gebaande paden te volgen, maar vaar eerder op mijn gevoel. Durf maar te staan voor wie je bent en wat je voelt. Ik ben geen ondernemer pur sang, maar vind het heerlijk om op deze manier mijn creativiteit kwijt te kunnen. Ik heb veel prikkels nodig en ontmoet graag nieuwe mensen. Het online onderwijs maakte me daar nog meer bewust van.

Wie zou je willen ontmoeten?
Ik zou wel eens willen weten hoe de gemeente tegen zulke initiatieven aan kijkt en hoe de gemeente aansluit bij circulaire initiatieven. Hoe beleid en initiatieven nog beter op elkaar aan kunnen sluiten. Daarnaast kunnen mensen herfst- en winterkleding inbrengen – in ruil voor korting op een strippenkaart – en zoek ik voor een ander project XXL kleding die een beetje hip is. Mensen kunnen contact met me opnemen via Instagram!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *