BLOG | Even niks(en)

Sinds een aantal jaren ga ik regelmatig floaten bij Loff in Assen. Gewichtloos drijven op water voorzien van magnesium, in je eigen ruimte, zonder enige prikkels. Alsof je even zweeft. Even helemaal niks. Mijn gedachten gaan zoals ze gaan, zonder dat ik daarop probeer te sturen (óf dat ik word onderbroken!). Gewoon even ‘zijn’.  Vaak blijf ik hangen in de woonkamer voor een overheerlijke lunch en zit ik wat te lezen of te schrijven. Ik geniet van de rust, de stilte, het mooie servies, het wisselende plantje of bloemetje op tafel en de vriendelijke mensen. 

Dit kaartje nam ik mee vanuit Loff

Naast dat ik er onwijs naar uit kijk om weer te gaan floaten, kan het toch niet waar zijn dat ik alleen maar buiten de deur, door floaten even écht tot rust kom en ultiem kan ontspannen? Hoe kan ik, hoe kunnen wij, in het dagelijkse leven, al is het ‘for a few minutes’, oplaadmomenten inbouwen?

Hoe kunnen we in het dagelijkse leven, al is het ‘for a few minutes’, oplaadmomenten inbouwen? 

Thuis ontspannen 
Zeker nu we veel thuiswerken, werk en privé meer door elkaar lopen, kan thuis -wat normaal gesproken een plek is om te ontspannen en jezelf te zijn- door de huidige situatie en lockdown ook een plek van stress zijn.

Foto van Luis Villasmil via Unsplash

Ervaar jij stress? Heb je veel to do’s? Ervaar jij druk en weinig ruimte voor jezelf? Misschien kan ‘niksen’ jou helpen. Niksen, maar wat is eigenlijk niksen? 

‘Niksen- de dutch art of luieren’
Via een collega, bedankt Lydia, ontdekte ik het boek ‘Niksen’ van Olga Mecking. ‘The dutch art of luieren’. Deze Poolse journalist woont samen met haar Duitse man al tien jaar in Nederland en onderzocht het volgens haar typische Nederlandse fenomeen ‘niksen’. In haar boek vertelt Olga alles wat zij heeft ontdekt sinds ze onderzoek is gaan doen naar niksen. Ze deelt de gesprekken die ze had met experts, deelt meningen, anekdotes en leuke tips. En het boek leest lekker weg.

Wat is het?
Niksen, niets, nietsdoen.. Maar écht helemaal niks doen kan natuurlijk niet. Je ademt, je leeft. Maar wat is dan niksen? Een voorbeeld wat Olga in haar boek beschrijft is ..”naar de wolken kijken, gewoon uit het raam kijken. Jij alleen met je eigen gedachten, zonder oordeel, en ook zonder te zeggen dat ‘dit moet ik als mindfulnessmeditatie doen’, gewoon alleen maar aanwezig zijn”. Het is de kunst om die momenten in je dagelijkse leven in te bouwen, want je kunt het gewoonweg overal toepassen. Jenny Odell (schrijfster van ‘How to do nothing’) zegt hierover “Je kunt het in de bus doen, als je in een rij staat te wachten, en op andere momenten tussen de bedrijven door: neem gewoon de beslissing dat je zoveel mogelijk observeert, zonder oordeel, en vanuit de bereidheid om verrast te worden”. Dat kan dus ook op de momenten of op de dagen dat je aan het werk bent. Denk je nu, laat mijn werkgever dat maar niet horen? Nou, wat mij betreft, juist wel! Lees verder om te ontdekken waarom het belangrijk is.

‘Neem gewoon de beslissing dat je zoveel mogelijk observeert, zonder oordeel, en vanuit de bereidheid om verrast te worden’

Waarom is het belangrijk?
Volgens Olga heeft niksen echt de potentie om je leven te veranderen. Een kort of langer moment van pauze, even niks, een rustmoment voor lichaam en geest, een moment voor jezelf dus! Niksen zorgt ervoor dat je beter bent uitgerust en helderder in je hoofd bent. En het is verbazingwekkend wat er allemaal in je hersenen gebeurt als je niet met iets bezig bent. In je brein worden nieuwe verbindingen gemaakt waardoor ideeën en oplossingen elkaar vinden. Je wordt dus creatiever. Je kent het misschien wel, een moment dat je worstelt met iets en je niet kunt bedenken hoe je het oplost. En als je dan even afstand neemt, dat er vervolgens opeens een oplossing ontstaat.

Tijdens het niksen hoef je jezelf niet te dwingen om je ergens op te concentreren en daarmee wordt de ‘energievoorraad’ weer aangevuld. De stress en druk nemen af en er ontstaat ruimte. Soms is nietsdoen net wat je nodig hebt om productiever te worden. Je kunt je beter concentreren, hebt duidelijker voor ogen wat je doel of taak is, je hebt je prioriteiten beter op een rijtje en bent beter in staat om te communiceren. Ook zijn we beter in het nemen van beslissingen. Door minder stress, meer ruimte en veerkracht geloof ik dat je hierdoor ook gelukkiger kunt zijn. Het proberen waard dus. Daarom besloot ook ik om hier eens mee te gaan experimenteren. 

Foto van Arthem Beliaikin via Pexels

Moeilijker dan het lijkt
Niksen, het lijkt misschien makkelijk, maar ik ontdekte dat ik het nog best lastig vond. Op de momenten dat ik een poging deed, ontstonden er vaak gedachten ‘ik wil nog dit, of ik moet nog dat, ik ergerde me aan klusjes die waren blijven liggen of pakte toch mijn telefoon. Je begrijpt; echt ontspannend was dat nog niet. Maar ik gaf niet op en zo waren er spaarzame momenten, waar het niksen lukte. Waar ik echt even niks deed, mijn gedachten niet directe leiden tot acties, waar nieuwe ideeën of gedachten van nieuwe to do’s ontstonden. Eigenlijk gebeurde zo heel af en toe hetzelfde als wat ik ervaarde bij het floaten. Gewoon even zijn én dan thuis! Ik blijf dus oefenen en experimenteren. Zeker nu het floaten nog niet kan, maar ook als dat wel weer kan, wil ik dit blijven voortzetten. 

Ben jij ook altijd bezig, hetzij fysiek of in je hoofd? Zou niksen iets voor jou kunnen zijn? Je kan vandaag, eigenlijk nu al, beginnen 🙂 En als je leuk vindt: lees het boek `Niksen` en ontdek wat Olga er nog meer over schrijft. Heb jij het boek gelezen? Of pas jij niksen al toe in je leven? Leuk als je een reactie achterlaat hieronder.

Groetjes, Jessica

4 gedachten over “BLOG | Even niks(en)”

 1. Interresant Jessica, ik ervaar veel herkenning in je verhaal en probeer ook mijn “rust” en “eigen” momenten te creëren in de drukte van de dag.
  Dat boek ga ik zeker bestellen, dank voor de tip. Gr Sandra

  1. Nice!! Dat floaten lijkt mij ook wel wat. En de andere tips over het ‘niksen’ ga ik gelijk toepassen. Onder het motto: niks moet maar niksen mag ;).

   Groetjes,
   Nienke

   1. Hi Nienke, topper! Wat leuk om via deze weg wat van je te horen!
    Dat is ook een mooie, niks moet, maar niksen mag! Lekker gaan doen en we zijn benieuwd naar je ervaringen!
    Groetjes, Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *