Inspiratie estafette #03 Lianne

Naast de estafette met o.a. Alies en Wendy, hebben we gekozen voor een tweede estafette-lijntje. De lockdown geeft ons de tijd om meer mensen te ontmoeten, weliswaar online, en we denken dat we juist nu wat extra inspiratie kunnen bieden.

Op ons beeldscherm verschijnt een sprankelende vrouw met een geweldige bos dreadlocks. Lianne is benaderd door onze eigen Jessica om haar verhaal te delen om anderen te inspireren.

Wie is Lianne?
Ik ben Lianne, geboren in Noorwegen, maar opgegroeid in Assen. Ik werk drie dagen in de week voor de overheid en twee dagen per week voor mezelf. Ik doe eigenlijk vijf verschillende dingen, maar mijn missie dit jaar is om niet meer op een kantoor te hoeven werken.

Foto by: Suzanne Arling

Zo. Maar eerst even terug naar het begin?
Ik ben op mijn 17e uit huis gegaan. Ik was klaar met de havo, maar ik was te jong om studiefinanciering aan te vragen. Ik had een suf baantje aangenomen om het jaar te overbruggen, maar met het idee “er is meer in de wereld” schreef ik me in bij een internationaal arbeidsbureau. Nog diezelfde vrijdag werd ik gebeld. Kon ik als kamermeisje naar Schotland. Zonder te overleggen met mijn ouders heb ik JA gezegd.

Het suffe baantje opgezegd en een week later ging ik. Een half jaar later werd ik 18 en ging ik aan de slag in een kibboets in Israël. In september van dat jaar begon ik aan mijn studie toegepaste geografie. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld en ben erg begaan met de natuur. Ik kwam na mijn studie eerst in het bedrijfsleven terecht en daarna bij de overheid.

Wat doe je vandaag de dag?
Ik werk bij de gemeente Emmen in een coördinerende functie. Dit is een functie gericht op processen. Van de drie dagen dat ik voor de gemeente werk, ben ik één dag gedetacheerd bij Noorderlink. Voor de gemeente Emmen ben ik ook vertrouwenspersoon. Daarnaast werk ik twee dagen in de week voor mezelf. Als sneltekenaar en als paardencoach.

De hele dag achter de computer zitten en met werkprocessen bezig zijn past eigenlijk helemaal niet bij me. Mijn missie voor dit jaar is om niet meer op kantoor te hoeven werken. Ik ben kostwinner en kan die switch niet van vandaag op morgen maken, maar ik probeer er op een leuke manier naar te kijken. Hoe kan ik deze ‘blauwe’ baan meer kleur geven? Ik probeer bijvoorbeeld de processen vaker te tekenen. Om de talenten die ik heb, meer in te zetten.

Hoe is dat tekentalent naar boven gekomen?
Als kind was ik verbaal niet zo sterk, maar ik tekende altijd alles. Ik wilde graag de kunstacademie gaan doen, maar mijn ouders raadden mij dat af. Toen ben ik het tekenen jarenlang ‘vergeten’ eigenlijk.

Tot 2016. Een vriendin die naar de kunstacademie ging, gaf daar een tekencursus cartoon tekenen en vroeg me mee. En toen ben ik voor de lol weer gaan tekenen. Ik ben steeds meer gaan tekenen en hoe meer ik tekende, hoe lichter ik me voelde. Zelfs de boodschappenlijstjes thuis staan vol met cartoons en handlettering.

“Hoe meer ik tekende, hoe lichter ik me voelde”

Bij de gemeente Emmen gaven ze later een cursus zakelijk tekenen. Dit vond ik ontzettend leuk en de docent reageerde positief op mijn tekeningen. Hij stelde voor contact te houden. Een maand later belde hij om te vragen of ik tekenopdrachten voor hem wilde doen in het noorden van het land. Het voelde geweldig en ik voelde in mijn lijf dat het klopte. Zonder erbij na te denken zei ik ja.

Deze docent heeft mij enorm op weg geholpen. Ik heb trainingen bij hem mogen volgen, hij heeft me gecoacht en hij heeft opdrachten aangeleverd. Zoveel opdrachten, dat ik me in 2019 inschreef bij de KVK. En daar was EKSTER visualisatie. Op mijn website staat hoe ik aan deze naam kom. Nadat ik me inschreef en mijn website en Linkedin-account online kwamen, kreeg ik ook opdrachten van anderen. Superleuk!

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Waar droomde jij als kind van, qua werk?
Iets met dieren. Wat dat was, daar had ik nooit een helder beeld bij. Wel droomde ik van een wit huisje aan de rand van het bos, met paarden. Dat is helemaal uitgekomen en ik ben óók nog getrouwd met een leuke man die paardentrainer is en van de natuur en van dieren houdt. Dromen komen wel degelijk uit als je daar op stuurt.

Hoe stuur je daar dan op?
Je kunt even dromen en het weer loslaten. Maar je kunt ook dromen en het intrinsiek beleven, zodat je je dromen voor je ziet en voelt. En het pas daarna loslaten. Volgens de wet van de aantrekkingskracht. Ik vond wereldreizen bijvoorbeeld geweldig, maar ik verlangde altijd naar dat witte huisje aan de rand van het bos. Je kunt blijven dromen, of je kunt je dromen omzetten in resultaat. Een moodboard kan daar al heel erg bij helpen. En hang ‘m op de koelkast, zodat je hem elke dag ziet!

“Als je altijd tegen de stroom in moet,
ben je op de verkeerde plek.”

Lianne stapt even uit beeld om haar moodboard erbij te pakken. Ze maakte het in 2017 en ze vertelt: “Het maken van een moodboard zorgt er alleen al voor dat je heel erg blij wordt. Dankzij de tekeningen, foto’s en andere plaatjes kom je vanzelf bij de emotie. Je dromen beeldend maken.”

Ze vertelt wat er op haar moodboard staat. Tussen verschillende afbeeldingen van o.a. een veranda met een werkplek in de zon, paarden, een huwelijk en een man op een paard, staat het woord ‘meebewegen’. “Ik wil niet vechten, maar meebewegen. Eigenlijk is alles wat er op mijn moodboard staat uitgekomen.

Hoe kijk je ernaar dat de dromen op je moodboard (zo snel) uitgekomen zijn?
Het is mooi om het vertrouwen te hebben dat het maken van een moodboard werkt. De uitdaging ligt nu in het vinden van focus. Maar ook om opnieuw te voelen wat ik nog wens en dan teken ik het opnieuw uit. Misschien ga ik alleen nog maar tekenen of, nog liever, een combinatie van tekenen met iets op het psycho-sociale vlak.

Die interesse in het psycho-sociale zit hem in de diepere verbinding met andere mensen. Mensen doen graag hun verhaal bij mij. Nu ik paardencoaching doe, heb ik het gevoel dat het bij elkaar komt. De post-HBO opleiding voor paardencoaching volgde ik in 2017/2018. Ik heb daar heel veel van geleerd.

Ik wist rationeel wel wat ‘luisteren naar je lichaam’ of ‘volg je hart’ betekende, maar hoe dan? Ik heb altijd veel in mijn hoofd gezeten en miste daardoor die verbinding. Luister eens echt naar je lichaam: Hoe reageert jouw lijf op bepaalde wensen? Is het een wens van jou zelf of van een ander? Neem je lijf mee als graadmeter.

Waarmee hoop je anderen te inspireren?
We raken in gesprek over de korte route naar een einddoel en over de mogelijke zijstraatjes die je kunt nemen. Lianne vertelt: “Je moet zien wat je hebt, maar ook wat er om je heen is. Als je je oogkleppen ophoudt, dan mis je de kracht van het onverwachte.”

Hoe wil je het komende half jaar aanpakken?
“Ik blijf op de uitkijk staan voor zijweggetjes. Ik voer netwerkgesprekken maar ik bel ook gewoon de mensen op die ik inspirerend vind.” Lianne geeft een paar voorbeelden hoe dit voor verrassende wendingen kan zorgen. In korte tijd mocht ze bij één partij haar CV opsturen om een werken/leren traject te onderzoeken; een andere anekdote ging over een zorgboerderij.

“Ik kreeg ineens een ingeving dat een zorgboerderij misschien wel bij mij past. Ik heb een zorgboerderij gevonden die de verbinding tussen mens en natuur als missie heeft. Ik mailde meteen of ze openstaan voor netwerkgesprek. Ik ben er vanochtend geweest en ik vond het heel inspirerend.” En wat kwam eruit? “Ik mag een dag meedraaien!”

Met wie zou jij in contact willen komen?
Ik kom graag in contact met mensen die bewust bezig zijn met de verbinding tussen mens en natuur en hoe je dat kunt inzetten voor je persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld hoe je ouderen in contact brengt met natuur. Of mensen die zich bezighouden met buitenwerkplekken; voor mensen die net als ik niet goed functioneren op een kantoor, maar in een omgeving die wél werkt.

Aan wie geef jij het stokje over?
Ik geef het stokje over aan Grete Boelstra van https://www.destickergriet.nl. Wij kennen elkaar uit de tijd van de planologie en ruimtelijke ordening, maar ze is totaal iets anders gaan doen. From scratch heeft ze een superstoer bedrijf opgezet. Zij weet wat haar gelukkig maakt en heeft besloten om daar geen restricties aan te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *