Inspiratie I Boekenlijst

Vandaag delen we onze én jullie boekentips. Als je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling is lezen maar één manier, maar wij vinden het een hele fijne manier. Het hoeven natuurlijk geen stereotype zelfhulpboeken te zijn, wil je er iets van opsteken.

Bron: goodhousekeeping.com

Waarom lezen goed voor je is
Magazine FLOW heeft een artikel gepubliceerd over lezen, waarin de auteur claimt dat je minder stress ervaart, beter slaapt en meer eigenwaarde hebt als je (regelmatig) leest. Stichting Lezen vult aan dat het lezen van verhalen en gedichten ons helpt om sociaal te functioneren. Daarnaast heeft het een positief effect op onze woordenschat en taalvaardigheid.

Persoonlijk vind ik (Marike) het heel fijn om te lezen, omdat ik er tegelijkertijd rustig van word én onrustig in de zin van geïnspireerd. En krijg ik zin om nog meer te lezen. Ik verlies besef van tijd. Vergeleken met luisteren – of kijken naar iemand die iets vertelt, vind ik lezen rustgevender.

Welke boeken hebben ons geïnspireerd?
Voordat we wat dieper ingaan op een aantal titels of auteurs, delen we alvast ons lijstje. Heb je één of meerdere van deze boeken gelezen, laat ons dan vooral weten wat jij ervan vond. Vinden we leuk!

Foto door Sasha Prasastika via Pexels

Een greep uit onze favorieten:

 • Hoe vind je zelf dat het gaat – Japke Bouma
 • Verlangen naar minder – Jelle Derckx
 • De kracht van kwetsbaarheid & De moed van imperfectie – Brené Brown
 • Hoe word je alles – Emilie Wapnick
 • Mindgym – Wouter de Jong
 • Niksen – Olga Mecking
 • Ikigai & Vind je Ikigai – Francesc Miralles en Héctor Garcia
 • Dromen, durven, doen – Ben Tiggelaar
 • Steeds leuker – Jelle Hermus

Alles van Brené Brown!
Uit onze oproep op instagram bleek dat de boeken van Brené Brown bij jullie populair zijn. Wij zijn het daar helemaal mee eens. Marianne noemde ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en Marike las ‘De moed van imperfectie’. In dit laatste boek zegt ze “Zelfkennis opdoen is waardevol, maar alleen als je daarbij aardig en mild voor jezelf bent”, waarbij ze erop doelt dat je niet alleen jezelf beter leert kennen en je sterke kanten benut, maar ook je zachte en kwetsbare kanten aanvaardt.

“Zelfkennis opdoen is waardevol,
maar alleen als je daarbij aardig
en mild voor jezelf bent”

Minder = meer
Als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid en minimalisme, dan is het boek van Jelle Derckx een aanrader. Niet alleen wanneer het aankomt op spullen, maar ‘Verlangen naar minder’ gaat voornamelijk over een levensstijl. Opgeruimd, maar totaal anders dan bijvoorbeeld ‘does it spark joy?’ Marie Kondo. Ook opgeruimd is het boek van andere Jelle (Hermus) ‘Steeds leuker’. De subtitel van het boek zegt “Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven”. Een luchtig boek vol praktische handvatten om je basis op orde te brengen.

Tips van jullie
Via instagram hebben we jullie gevraagd om ook leestips met ons te delen. We kregen een paar hele mooie tips – bedankt daarvoor Mehmet, Anita en Evelien – en zochten een korte samenvatting voor jullie op (via Bol.com in dit geval).

 • De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
  “In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? […] Adembenemend, weids en revolutionair.”
 • Wees onzichtbaar – Murat Isik
  “Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.”
 • Ontketen vernieuwing van Arend Ardon
  “‘Ontketen vernieuwing!’ van Arend Ardon is een inspiratie voor iedereen die wil bijdragen aan een vitale, creatieve en vernieuwende organisatie. […] Verlang je naar meer sprankeling, energie en beweging in je organisatie? […] Ontketenen is loskomen uit vastgeroeste werkwijzen; ontketenen is energie en creativiteit op gang brengen én houden. Van plannen uitrollen naar beweging creëren.”
 • Alle boeken van Brené Brown

Blijf ons vooral tips sturen, zodat wij deze lijst kunnen uitbreiden en nog meer mensen kunnen inspireren! Naast boekentips, zijn tips voor podcasts, series of documentaires natuurlijk ook welkom : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *