Inspiratie estafette #01 Alies

Met deze inspiratie-marathon in estafettevorm bieden wij een podium aan dappere mensen met mooie, inspirerende verhalen over persoonlijke groei.

Op dinsdag 22 december interviewen we Alies voor de aftrap van onze inspiratie-estafette. We hadden dit graag face to face gedaan met een taartje erbij om het te vieren, maar vanwege de lockdown kiezen we voor een online ontmoeting. We zien een stralende vrouw op ons beeldscherm die ons vol enthousiasme meeneemt in haar verhaal.

Alies is interieurstylist voor particulieren, maar ook voor zakelijke klanten. Daarnaast is ze dealer van raambekleding en een aantal meubelmerken. Ze onderneemt onder de naam geWOON Alies interieuradvies. Alies is getrouwd en moeder van 3 kinderen.

Hoe ben je interieurstylist geworden? 
“Het is een bijzondere weg geweest. Na de middelbare school heb ik mijn SPW diploma gehaald en ging ik aan het werk als ambulante gezinsbegeleider bij Cosis. Ik heb dat altijd heel leuk gevonden, tot ongeveer 3,5 jaar geleden. Ik had toen twee kleine kinderen en haalde nog onvoldoende energie uit mijn werk. Ik ben in gesprek gegaan met een (loopbaan)coach en al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat ik creativiteit miste.”

Alies is op zoek gegaan naar een opleiding waarin die creativiteit geprikkeld wordt. Ze koos voor de opleiding tot interieurstylist om te ontdekken of het bij haar zou passen. Ze kwam in contact met een andere styliste bij wie ze mocht proeven aan de dagelijkse praktijk en toen wist ze ‘dit is wat ik wil’! Het was haar bedoeling om haar werk als gezinsbegeleider te blijven combineren met haar opdrachten als zelfstandige interieurstylist. Dat liep anders…

“Vanuit mijn veilige basis kon ik steeds een stapje verder bouwen. Ik had niet meteen de druk om een inkomen te genereren en dat vond ik heel fijn. Op een gegeven moment begon het flexibele werken bij Cosis, in combinatie met de flexibiliteit van mijn eigen bedrijf én een jong gezin, me op te breken. Nadat ik ben gestopt bij Cosis, heb ik de knoop doorgehakt om volledig te gaan ondernemen. Is dit spannend? Ja, zeker weten, maar ik heb er ook heel veel zin in.”

“Ik vind het leuk om mensen op weg te helpen om zich fijn te voelen in hun eigen huis of kantoor. Dat ze zich er thuis voelen”

Waar word je het meest blij van?
“Ik vind het contact met klanten heel erg leuk. Het zijn altijd positief ingestelde mensen die mij het vertrouwen geven om hun huis opnieuw in te richten. Eenmaal thuis begin ik aan een urenlang creatief proces wat begint met een paar kleurtjes en materialen, en dat werk ik uit tot een geheel; een mooi en compleet plan dat ik mag overhandigen aan de klant.” 

Welke les heb jij het afgelopen jaar geleerd? 
“Ik ben soms een jonge hond die het liefst overal op af gaat, maar ik wil vooral de gezonde balans tussen mijn bedrijf en mijn vrije tijd bewaren. Ik maak aan het begin van de week een planning. Lekker oldskool op papier en dat helpt om niet langer mijn hoofd als opslagruimte te gebruiken. Ik breng in kaart wat ik móet doen, wat ik wíl doen en waar ik mijn ontspanning uit haal”. Alies vult aan dat het ondernemerschap haar op deze manier de ruimte geeft om er na schooltijd zoveel mogelijk voor haar kinderen te zijn. 

Waaruit haal jij je inspiratie en motivatie? 
“Ik volg het groeiprogramma voor zzp’ers van de provincie Drenthe, met verschillende bijeenkomsten en gesprekken met een ervaren business coach. Het helpt mij enorm om mijn ideale klant te vinden en na te denken over mijn identiteit en strategie.

Trekt de naam geWOON Alies bijvoorbeeld wel de juiste klanten aan? Ik vind het leuk om grote dingen in een interieur aan te pakken, met kleur, maar is dat wel gewoon? Door de tijd heen groei ik steeds meer in de richting die ik leuk vind. Persoonlijke ontwikkeling valt samen met de ontwikkeling van het ondernemerschap.”

“Het zijn eigenlijk twee vakken apart; ondernemerschap én interieurstylist”.

Wat wil je bereiken in de nabije toekomst?
“Ik zou heel graag een eigen werkplek buitenshuis hebben, waar ruimte is voor een stagiaire, waar ik andere inspirerende ondernemers om me heen heb en waar ik misschien kantoorruimte kan verhuren.” Alies vertelt dat ze door het groeiprogramma voor zzp’ers ‘toevallig’ in contact is gekomen met mede-ondernemers waar ze deze dromen mee waar kan maken. Wij zijn benieuwd!

Alies on Tour

Alies heeft nog een ander doel voor ogen. “Komend jaar wil ik twee keer per week een ‘on tour’ pakket aanbieden. Ik plan een dagdeel met mijn klant en we gaan in vier uren tijd alle aspecten van het interieur bij langs. We zoeken producten, kleuren en accessoires uit. Ideaal voor klanten die meteen aan de slag willen met een concreet advies.” Alies gebruikt hiervoor haar grote gele koffer die vol zit met allerlei stalen. Ze geeft aan zich met dit pakket echt te onderscheiden: 

“Het vergt lef, omdat je heel scherp moet zijn en je moet direct met ideeën komen. Je moet vertrouwen op wat je kunt.”

Met wie zou je graag in contact willen komen?
“Ik kom wel eens bij mensen die net klaar zijn met verbouwen en alleen nog een kleurtje nodig hebben. Dat doe ik natuurlijk ook, maar ik denk juist graag mee in een eerder stadium.” Alies komt daarom graag in contact met aannemers of makelaars.

“Ik denk dat het aanbieden van een totaalpakket de klanttevredenheid bij een nieuwbouw-traject kan vergroten. Mensen die verhuizen hebben allemaal een nieuw interieur nodig en ik adviseer ze graag gedurende het gehele traject. Juist vanaf het begin. Zodat ze kiezen voor het juiste huis, hun droomhuis, waarbij ze de juiste keuzes maken en geen onnodige kosten hoeven te maken om het huis naar hun smaak aan te passen. Denk maar eens aan het maken van een lichtplan, dan is het prettig als er voldoende lichtpunten zijn en ze op de juiste plaats zitten.”

Waarmee hoop jij anderen te inspireren?
“Als je ergens tegenaan loopt in je werk of je loopbaan, ga er dan mee aan de slag. Als je niet langer door wilt gaan zoals je nu doet, begin dan ergens. Ik heb niet duizenden euro’s in mezelf geïnvesteerd of grote risico’s genomen. Zelfs geen bedrijfsplan geschreven.” Tijdens het interview juichen we een paar keer, omdat Alies haar verhaal helemaal past bij ons motto ‘eerst doen, dan denken’.

Aan wie geef jij het stokje door en waarom?
“Ik geef het stokje door aan Wendy van Studio Snugger. Zij is beïnvloedings-psycholoog en heeft zoveel kennis en leuke ideeën op marketinggebied. Haar verhaal moet gedeeld worden! Ook zijn we fotobuddies; we helpen elkaar met foto’s maken voor social media. Dat spaart een hoop geld uit aan fotoshoots!” 

(Het verhaal van Wendy verschijnt 25 januari op de site).

1 gedachte over “Inspiratie estafette #01 Alies”

  1. Wat leuk Alies om dit te lezen. Wat ontzettend dapper dat je geen genoegen hebt genomen met wat je had en dat je op zoek gegaan bent naar wat je echt leuk vindt. Ik vind het stoer. Leuk om te zien dat het zo goed gaat en dat je er zoveel plezier aan beleefd en genoegen uit haakt. Wij zijn erg blij dat je ons hebt geholpen. Zonder jou hadden we bepaalde keuzes niet gemaakt.

    Heel veel succes en plezier!

    Groetjes Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *